![](/media/lib/557/n-luska-4e60254bfe01fc82775a41ddf83d6d7f.jpg)
Gryczane łuski – odpad, który warto dodawać do pieczywa
2 sierpnia 2023, 12:39Odpad z przemysłu spożywczego, łuska gryczana, służyła niegdyś do wypychania poduszek i materacy. Jednak znacznie lepiej zastosować ją w produkcji żywności, gdyż jest wartościowym źródłem błonnika i przeciwutleniaczy, przekonuje doktor habilitowana Małgorzata Wronkowska z Instytutu Rozrodu Zwierząt i Badań Żywności PAN w Olsztynie. Zdaniem uczonej, zmieloną łuskę gryki warto dodawać chociażby do pieczywa.
![](/media/lib/353/n-kakao-schemat-bd0ccce1816ad67fc0bb759d9f60efc9.jpg)
Związki fenolowe z łusek kakaowych likwidują różne problemy związane z otyłością
21 czerwca 2019, 09:35Trzy związki fenolowe występujące w łusce kakaowej - kwas protokatechowy, epikatechina i procyjanidyna B2 - wywierają silny wpływ na komórki tłuszczowe i odpornościowe, potencjalnie odwracając chroniczny stan zapalny oraz insulinooporność związaną z otyłością.
![](/media/lib/346/n-kukurydze-d91b23ec213a4c8d6b2823000a4bfde5.jpg)
Kukurydziany sposób na cukrzycę typu 2. i stan zapalny
16 kwietnia 2019, 11:19Powstały nowe hybrydy fioletowej kukurydzy, które zawierają różne kombinacje związków przydatnych w zwalczaniu otyłości, stanu zapalnego i cukrzycy.
![](/media/lib/286/n-luski-nasienne-awokado-bec19ad42a0937e31da00a5b54bac798.jpg)
Wyrzucane łuski nasienne awokado zawierają wiele cennych związków
22 sierpnia 2017, 05:31Łupina nasienna awokado to, zgodnie z wynikami najnowszych badań, kopalnia związków, które mogą znaleźć zastosowanie w leczeniu różnych chorób, polimerach i kosmetykach.
![](/media/lib/218/n-fusy-kawy-a008dc50960f3f6c77ab7dbfb2e4d812.jpg)
Właściwości przeciwutleniające fusów kawy 500 razy większe niż witaminy C
8 maja 2015, 06:32Hiszpanie zademonstrowali, że i bogate we włókna i fenole fusy i srebrna łuska ziaren kawy mają silne właściwości przeciwutleniające oraz przeciwbakteryjne.
![](/media/lib/125/n-popcorn-duzy-118a550624884d4635d1c1a1ed17a00b.jpg)
Rozwiązano popcornową zagadkę
11 lutego 2015, 12:35Emmanuel Virot z École Polytechnique i Alexandre Ponomarenko z Uniwersytetu w Grenoble przeprowadzili eksperymenty i już wiedzą, jaka temperatura jest najlepsza do pękania ziaren kukurydzy, co dzieje się, gdy popcorn strzela i skąd bierze się charakterystyczny dźwięk.
![](/media/lib/178/n-poloz-czerwony-7601fcdeefd843e281823649b953a63d.jpg)
Okulary z kontrolą przepływu krwi
31 października 2013, 10:30Ponieważ w okularach węży występują naczynia krwionośne, naukowiec ze Szkoły Optometrii Uniwersytetu w Waterloo sprawdził, dzięki czemu nie dochodzi do zaburzenia widzenia. Podczas badań okazało się, że gdy wąż dostrzegał zagrożenie, skracał się czas, kiedy naczynia były rozszerzone.
![](/media/lib/105/n-waz-1d00d2ce61d97c77fe48bbfea8df8f57.jpg)
Podczas wspinaczki wąż indywidualnie kontroluje każdą łuskę
5 marca 2012, 13:28Węże potrafią kontrolować każdą ze swych łusek z osobna, dzięki czemu mogą się chwytać szorstkich powierzchni i wspinać.
![Orzechy makadamii](/media/lib/7/1178010076_247117-af865902dbe857d96ec70761e432499e.jpeg)
Makadamia na serce
1 maja 2007, 08:58Orzechy makadamii powinny zostać włączone do diety polecanej pacjentom z chorobami sercowo-naczyniowymi i osobom z grupy ryzyka.